O sa incep acest articol cu o asemanare paradoxala, pentru ca termenii comparati ar trebui sa fie total distincti. Marea problema atat pentru soferii inconstienti, cat si pentru consumatorii problematici de alcool este ca nu isi pun in pericol doar viata lor. Daca actiunile lor le-ar primejdui doar propria viata, in extremis as spune ca fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv sa o “scufunde” intr-o mare de alcool sau sa o contorsioneze intr-un morman de fiare. Din pacate, in cele mai multe cazuri, actiunile lor ii influenteaza si pe cei din jur.
In 10-15 ani de consum, creierul unui consumator se micsoreaza cu pana la 40% [1].
Simona a scris povestea lui ASIDO. E povestea unui alcoolic, o poveste infricosatoare pe alocuri, pentru ca, asa cum am scris si mai sus, actiunile lui puneau in pericol viata multora din cei cu care interactiona (imaginati-va un camion cu butelii condus de un om cu o alcoolemie de 1,86‰). Partea buna e ca povestea lui ASIDO are si happy-end si nu spun asta pentru ca am citit la Simona (departe de mine sa nu o cred), ci pentru ca la Braila am avut prilejul sa il cunosc. Venise alaturi de echipa AlcoHelp, din care la ora actuala face parte ca si co-moderator al forumului. Am aflat tarziu ca e iubitor de folk, dar cine stie, poate ne vedem anul viitor la festivalul de folk de la Braila. Si in povestea lui apare cineva care a suferit ani de-a randul pentru el si alaturi de el: sotia lui.
Codependenta poate fi definita in multe feluri, dar cea mai simpla definitie ar fi viata alaturi de un dependent. Starea acestuia din urma se transmite codependentului si, foarte frecvent, el se identifica cu problema partenerului cu consum problematic de alcool. Inainte ca dependentul sa se schimbe, este necesara o schimbare de atitudine a codependentului. Pentru ca sa ii ascunzi sticla cu bautura, banii sau cheile de la casa sau de la masina nu rezolva problema, ba chiar pot intari comportamentul de consum.
Actiunile unui alcoolic pot avea efecte total diferite asupra unor oameni aparent similari (de ex. copiii cu parinti alcoolici pot reactiona diferit). Traumele se pot manifesta imediat, asupra codependentilor, sau mult mai tarziu, cand acestia refuleaza in conjuncturi aparent fara legatura. 80% din oamenii de pe forumul AlcoHelp au avut un parinte cu consum problematic. Pentru ei, Aliat a creat grupul de suport pentru codependenti, care desi prevazut initial pentru 3 luni, activeaza deja de 1 an. Acesta include la ora actuala 8 participante (in special sotii ale unor dependenti, dar si o persoana cu partener si una cu tata cu consum problematic de alcool), dupa ce intitial au facut parte din grup 10. Doar 2 dintre ele stiau la prima intalnire ca dependenta este o boala, una tratabila, cu patologie, simptome si tot ce presupune o boala. Si asta in ciuda faptului ca marea majoritate a participantelor au studii superioare.
Grupul – avand ca scop declarat psiho-educatie si suport – include un terapeut (psiholog) si un co-terapeut (asistent social) si se intalneste o data pe saptamana pentru o sedinta de trei ore sau in situatii speciale. Rezultatele obtinute sunt de-a dreptul spectaculoase. Femeile care atunci cand au venit prima oara erau inchistate, nu vorbeau, dupa un an sunt volubile, au scapat de stigmatul “faci tu ceva de bea”, si-au schimbat comportamentul atat fata de dependenti, cat si fata de lumea din jur. O intalnire de rutina a grupului include povesti si cazuri speciale. Iar o schimbare in bine a uneia din participante devine nu motiv de invidie, ci model de succes pentru celelalte, dovada ca “se poate” . Ba chiar doua dintre ele pot juca rol de facilitatori in urmatorul grup de suport.
Loredana este una din participantele in grup. A venit la prima ei sedinta, la sfatul unei prietene, cu gandul doar de a asista la discutii. Dar tot la prima sedinta si-a dat seama ca recunoaste situatii prin care a trecut in povestile celorlalti, asa ca a inceput sa vorbeasca, sa isi spuna povestea, sa primeasca sfaturi utile. Iar dupa patru saptamani, oamenii din jurul ei au inceput sa vada la ea o schimbare de comportament.
Foarte multi din codependenti sunt refractari in a merge la psiholog sau a participa la un astfel de grup, iar motivele sunt variate si bizare. In primul rand costurile – daca e gratuit (cum e cazul grupului de la Aliat) inseamna ca e de proasta calitate, daca e cu plata, nu imi permit sa dau banii pe asa ceva. Apoi stereotipuri de genul “te duci la aia sa iti spele creierul?”.
Alcoolici sau codependenti, oamenii din jurul tau sunt bolnavi si au nevoie de ajutor, indiferent de forma. Daca vrei sa ii ajuti, recomanda-le un forum, un grup de suport, un psiholog, o clinica sau o organizatie care activeaza in domeniu (harta serviciilor). Ajutorul tau poate determina, in timp, o schimbare fundamentala.
AlcoHelp a fost creat si implementat cu sprijinul transparent si neconditionat al Heineken Romania. Specialistii ALIAT isi asuma in totalitate si garanteaza probitatea stiintifica a proiectului AlcoHelp.
[1] Paul CA et al. “The Effect of Alcohol Consumption on Total BrainVolume: The Framingham Heart Study.” Abstract P05.030, presented May 2
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] si pe cei din jurul sau. Pe cei apropiati, prin efectele sociale si de multe ori chiar prin codependenta. Societatea resimte aceasta categorie prin costuri indirecte mult mai mari determinate de bolile […]