…dar sincer, uneori e tare bine. Pentru ca, desi de multe ori platita prost si facuta cu fonduri reduse si cine stie pe ce cai obscure, cercetarea presupune si participare la conferinte, cum este cazul meu in momentul de fata, cand ma gasesc la Balatonalmadi, pe malul lacului Balaton. Cu ajutorul conferintelor, descoperi locuri noi mult mai frecvent decat vacantele, iar de cele mai multe ori, beneficiezi de finantare pentru asta. Si vorba aia, cine nu isi doreste o deplasare in strainatate pe banii altcuiva.
Nu, conferintele nu sunt (sau nu ar trebui sa fie) concedii platite de universitate. Dar de fiecare data cand pleci, reusesti sa iti rupi cateva ore sa si descoperi locul unde se tine conferinta. Un muzeu, un tur al orasului, cateva vestigii istorice, un fel de mancare traditional sau cea mai faimoasa bere, e imposibil sa pleci fara o particica din acel loc.
Am identificat doua tipuri majore de conferinte: conferintele generaliste si conferintele targetate. Conferintele generaliste se adreseaza unei plaje mai mari de oameni, din domenii conexe. Exemplu: international conference on environmental research and assessment. Aici intra tot ce inseamna cercetarea si protectia mediului, care, slava Domnului, e interdisciplinara – chimisti, geografi, biologi, ecologi, fizicieni si chiar matematicieni, sociologi etc. Conferintele targetate se adreseaza unei plaje inguste de oameni cu acelasi interes comun. Chinezu ar da exemplu “conferinta iubitorilor de curling”, pe cand Bobby Voicu ar merge pe varianta “conferinta crescatorilor de viermi de matase”. Daca ramanem la mediu, o conferinta targetata ar fi Dioxin Series, International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants, care ii vizeaza pe cei ce studiaza poluanti halogenati precum DDT, HCH, BFR si altii ca dansii.
Revenind la conferinta ICEEM’06, precedentele 5 editii au avut loc la Iasi (primele 4) si Tulcea, aceasta de fata fiind prima “peste hotare”, iar urmatoarea, in 2013 probabil, va avea loc la Viena. Desi am fost in Ungaria de mai multe ori (in cele mai multe cazuri in tranzit), nu am ajuns niciodata la Balaton, alaturi de Budapesta, cel mai important obiectiv turistic al vecinilor maghiari.
Localitatea unde se tine conferinta se numeste Balatonalmadi, un orasel de vreo 8-9000 de locuitori pe malul lacului, in mijlocul caruia troneaza (la propriu), hotelul Ramada. Legatura e atat de puternica intre hotel si lac, incat toate tablourile din hotel au aceeasi tema si continut: barci albe pe lacul albastru.
Vis-a-vis e gara si un magazin Penny si baza de agrement a localitatii, situata chiar pe malul lacului si care include terenuri de sport, loc de “plaja” (de fapt sezlonguri pe iarba), kaiace si hidrobiciclete, restaurante si terase. Unii se ocupa serios de turism, desi nu au ditai litoralul cu plaja naturala si alte cele “de la natura”.
O prima galerie foto de la Balatonalmadi gasiti pe pagina mea de facebook.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!