
Săptămâna trecută am avut ocazia să fiu moderatorul primei dezbateri preliminare din competiția Liceul European al Anului, cea care a pus față în față Colegiul Național Mihai Viteazul și Colegiul Național Grigore Moisil. Cele două echipe au trebuit să răspundă unor întrebări (20 la număr) legate de instituțiile europene și modul lor de funcționare, atribuții etc. Maniera de concurs este una informală (mai țineți minte butoanele apăsate la RoBingo?), iar întrebările au diferite niveluri de dificulate și, în funcție de acestea, diferite punctaje.
De remarcat a fost pasiunea competitorilor, dar mai ales a publicului, format, evident, din liceeni veniți să își susțină colegii aflați în concurs. Concurenții, pe cât de impetuoși au fost în duelul informațional, pe atât de timizi în afara ei. Pentru statistică, voi menționa că gazdele (CN Mihai Viteazul) au câștigat, dar mult mai important mi se pare interesul ambelor echipe legat de instituțiile europene, un subiect mai puțin atractiv din punctul multora de vedere. Oare?
Argumentele de tipul “nu mă interesează/afectează pe mine ce se discută în Parlamentul European” sunt total greșite. Parlamentul European dezbate și aprobă legislație aplicată în toate statele membre ale Uniunii Europene. Și pentru că vorbim de o competiție dedicată tinerilor, elevilor de liceu, să vedem cel mai simplu exemplu. Spuneți-i modă, spuneți-i dorința unei experiențe inedite, dezvoltare personală sau aspirația spre un sistem educațional mai performant. În multe cazuri, poate doar un moft. Indiferent de formulare și de motivație, numărul liceenilor și studenților români care doresc să studieze în strainatate este tot mai mare. Voi povesti mai pe larg într-un articol separat despre Erasmus (unul din instrumentele europene de finanțare a mobilității studenților), dar sunt convins că fiecare din noi are un coleg sau un prieten care a studiat în străinătate prin această oportunitate.
După absolvirea facultății, începe dilema găsirii unui loc de muncă, iar șomajul în rândul tinerilor este o problemă nu doar în România, ci la nivel european. Garanția pentru tineret este una din inițiativele ce au ca scop diminuarea ratei șomajului în rândul tinerilor. Ultimul exemplu pe care vi-l dau este dedicat tinerilor implicați în cercetare. Recent, am fost invitat la Bruxelles, la European Research Agency, pentru a evalua proiecte depuse în cadrul Marie Curie Fellowship, dedicată cercetătorilor de top din Europa. Și dacă nu ați întrezărit deja legătura, vă anunț că tot Parlamentul European votează și bugetul destinat cercetării și cum se împarte acesta pe diferite domenii.
Sunt 8 licee care vor fi implicate în concursul Liceul European al Anului, ce se va desfășura în perioada 24 octombrie – 29 noiembrie: Colegiul Național “Sfântul Sava”, Colegiul Național “Mihai Viteazul”, Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”, Colegiul Național “Grigore Moisil”, Colegiul Național “Ion Creangă”, Colegiul Național “Cantemir Vodă” și Colegiul Economic “Virgil Madgearu”. În semifinale și finală, concurenții vor trebui să își susțină și să argumenteze punctele de vedere referitoare la anumite inițiative ale Parlamentului European.
Echipa câștigătoare a concursului Liceul European al Anului va vizita sediul Parlamentului European de la Bruxelles, unde liceenii vor avea ocazia să vadă cum funcționează una dintre cele mai importante instituții europene. Competiția face parte dintr-o campanie – pilot de informare a tinerilor, care are drept scop promovarea cunoștințelor privind Uniunea Europeană și activitatea Parlamentului European, precum și promovarea importanței participării generației tinere la alegerile europarlamentare.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] povesteam cu ceva vreme în urmă de concursul Liceul European al Anului (pentru aducere aminte, detalii aici), ce a implicat 8 din cele mai importante licee din București. Ei bine, după dueluri aprinse pe […]