O noua platforma online pentru chimie si pasionatii ei
18/11/2011
De cand asteptam si eu un eveniment la care sa fiu in target. Iar in cazul de fata, nici nu era prea greu, nu de alta, dar cati chimisti avem pe aici (eu si Radu Oncescu). Iar cand m-a intrebat Chinezu “te bagi?”, ce puteam sa spun, nu? Daca Comisia Europeana a declarat 2011 Anul Voluntariatul, UNESCO a decretat 2011 – International Year of Chemistry, ceea ce pe mine, ca un chimist ce inca ma simt, asta e un motiv de mare mandrie si marire de ficat.
De ce ChemGeneration? Pentru ca de acolo puteti afla cum sotii Curie au prelucrat 8 tone de pechblenda (minereu de uraniu, continand UO2) pentru obtinerea a 100 mg UCl2. Pentru ca Marie Curie este si va ramane un model, fiind prima femeie laureata a Premiului Nobel, prima femeie ce a obtinut un doctorat la Universitatea din Paris si primul om de stiinta care a castigat doua Premii Nobel (pentru fizica, 1903, pentru chimie, 1911). Sunt elemente din epoca romantica a chimiei daca vreti, dar care pot motiva orice tanar atras de acest domeniu.
Chimia nu e usoara, dar e incredibil de frumoasa. Sau daca vreti, e grea daca nu iti place, daca nu te imprietenesti din start cu ea. Pentru ca e greu sa ti se para logica p, p’-diclordifeniltricloretan daca nu ai invatat la momentul oportun pozitiile de pe nucleul benzenic (o, m, p). Si stiu ca pentru novici pare aberant, dar chimia organica este mult mai organizata si mai logica decat cea anorganica. Chimia iti ofera provocari la tot pasul. Daca e analiza, e nerabdarea sa vezi ce se gaseste intr-o proba de apa; daca e sinteza, e pasiunea de a descoperi noi compusi (chimia are 2 mari laturi: analiza – stabilirea componentilor unui intreg si sinteza – realizarea unui intreg din partile componente).
Iar scopul acestui proiect este tocmai acela de a face chimia mai prietenoasa, mai atractiva. Chimia nu inseamna doar inginerie chimica. Chimie inseamna sinteza medicamentelor, calitatea mediului si multe altele. Din experienta va spun ca e mai usor sa iti gasesti un job ca si chimist decat unul ca economist sau jurist. E drept, efortul presupus e mult mai mare, chimia e o cursa de regularitate, nu o proba de viteza. La fel si munca oamenilor de la PremiumPR, care vor avea de muncit cu o imagine deloc pozitiva a chimiei. Dar chimistii sunt recunoscuti ca niste oameni meticulosi, care umbla cu multe zecimale (de balanta analitica masoara masa cu 4 zecimale), iar pasiunea pentru chimie nu incepe de la formule complicate, ci de la experimente de laborator. Intrebati orice pasionat de chimie cum a ajuns aici. Totul pleaca din generala sau din liceu cu experimentele din laborator, fie ca e rosul carmin al fenolftaleinei in mediu bazic, acetilura de argint ca pocnitori de Sarbatori, “vulcanul” chimic sau “gradina chimica”.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok
4 Comments
ce frumos ai vorbit despre chimie. 🙂
Thanks.
Chiar azi am facut vulcanul din cromat de amoniu la laboratorul de metale 🙂