
Oltenia de sub munte este, fără doar și poate, o posibilă destinație de vacanță, dacă nu sunteți genul Valea Prahovei – Rucăr – Bran. E greu (cel puțin pentru mine) de făcut o delimitare clară, dar aș sugera linia Rm. Vâlcea – Horezu – Târgu Jiu – Ponoarele și un baleiaj Nord – Sud mai mult sau mai puțin larg. Vă garantez că cel puțin 4-5 zile nu vă veți plictisi, iar dacă vă luați și o zi sau două de lenevit, recomand o săptămână alocată pentru zonă. Ce lipsește se găsește cu ușurință pe net.
Evident, vizita la Târgu Jiu va începe cu cele trei opere brâncușiene: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Urme ale marelui sculptor, vagi, ce-i drept, găsiți și la Hobița, locul nașterii, în casa – muzeu ce îi poartă numele. Casă – Muzeu și nu casă memorială pentru că nu este casa în care acesta s-a născut sau a trăit, ci este o casă țărănească cioplită de tatăl său și care a fost convertită în loc de vizitat. Casa originală a fost lăsată în paragină până nu a mai rămas nimic din ea. Dacă tot vorbim de case – muzeu, în Bălceștii de Gorj găsiți Casa – Muzeu Maria Lătărețu. Câteva poze, câteva plăci cu artista, destul de săracă totuși pentru simbolul acestui sat, dacă nu pentru muzica lăutărească din zonă. Tot la Târgu Jiu vă recomand Muzeul Satului Gorjean, cu o colecție foarte interesantă de case din zona Gorjului, plus Cula Tătărăscu și bisericuța familiei (foto header), mutată și ea aici. În spatele muzeului se găsește Cula Cornoiu, despre care puteți citi mai multe în povestea de aici (click pe cuvintele boldate), ea este proprietate privată, se poate vizita doar în anumite ocazii (eu sunt norocos, am văzut-o de două ori).
Și dacă am deschis discuția de cule, să știți că Oltenia de sub munte are multe astfel de fortificații. La Măldărești, lângă Horezu, sunt unele din cele mai bine întreținute și care pot fi vizitate și anume Cula Duca și Cula Greceanu, iar Conacul lui Maldăr (de care ați tot auzit pe la mine ca cel mai frumos loc de cazare, masă și povești de pe la noi) este fosta Culă Pleșoianu. La Glogova este Cula Glogoveanu, la Broșteni Cula Cuțui (și ea proprietate privată, dacă înțeleg bine), la Cerneți (lângă Severin) Culele Tudor Vladimirescu și Nistor, ca să le menționez doar pe cele vizitate de mine personal. De altfel, o simplă căutare pe blogul meu a numelor de mai sus vă oferă și mai multe povești despre fiecare în parte. Mai sunt și altele, multe în stare de degradare, din păcate, chiar dacă sunt oameni care se luptă să mai salveze câte ceva din ele.
Dacă sunteți pasionați de lăcașuri de cult cu valoare istorică, Oltenia de sub munte stă bine la acest capitol. Mânăstirea Hurezi nu are nevoie de mari prezentări (ctitorită de Constantin Brâncoveanu), la fel Tismana (aflată momentan în reparații serioase). Apoi mânăstirile Bistrița, Arnota, Polovragi, Mânăstirea Dintr-un lemn, Govora sunt și ele pe traseul menționat în introducere. Fiecare din ele are o istorie bogată (de ex., la Bistrița a fost, dacă rețin bine, prima tiparniță din Țara Românească). La Tismana există și Muzeul BNR, într-o mică peșteră de lângă mânăstire, ce a adăpostit tezaurul BNR în perioada 1944 – 1947. Nu am apucat să vizitez în Târgu Jiu Casa Memorială Ecaterica Teodoroiu, dar promit ca până la sfârșitul proiectului o să o fac.
Două peșteri am reușit să văd până acum, Polovragi și Muierii, mai găsiți în zonă Peștera Ponoarele (evident, la Ponoarele), iar lângă este Podul lui Dumnezeu, care este tot o fostă peșteră al cărei tavan s-a prăbușit, iar ce a rămas a devenit un pod natural de piatră, care permite traficul rutier. Peștera Polovragi se află în Cheile Oltețului, un traseu de 3 km pe care vi-l recomand cu căldură să îl faceți pe jos (îi urăsc sincer pe cei care merg cu mașina pe drumul forestier de acolo), este lejer pentru 95% din turiști. Cheile sunt chiar spectaculoase, ele separă Munții Parâng de Munții Căpățânii și oferă niște priveliști spectaculoase. Peștera Muierii este formată de râul Galbenul, al cărui curs inferior face parte din Situl Natura 2000 Râul Gilort pe care lucrez eu de 4 ani încoace. La Costești găsiți Rezervația Naturală Muzeul Trovanților, formațiuni geologice spectaculoase, unele cu mărimi de câțiva metri.
Locul meu preferat de departe este Conacul lui Maldăr, lângă Horezu, la Măldrești. Totul e de vis aici – mâncare, camerele, domeniul, atmosfera și mai ales oamenii. Sunt subiectiv, că eu merg preponderent ca musafir acolo (dacă prindeți loc de Florii, ne vedem mai mult ca sigur la concert), iar oamenii mă tratează ca pe un megastar (știu, sunt…). Dar am fost și ca turist și nu am simțit nici o diferență. Dacă sunteți flămânzi și doar în trecere, puteți încerca și Doi Cocoși, mâncarea e foarte bună, dar servirea… mâncarea e buna! Dacă mergeți mai departe, cu personalitate este și Conacu’ Boierului de la Ponoarele, la doi pași de Podul lui Dumnezeu. Camere foarte frumos decorate, mâncare foarte gustoasă. La Băile Govora am văzut că arată foarte bine de afară Hotel Palace (a fost reabilitat de curând), dar recunosc că nu am stat în el. De asemenea din poze, lângă Horezu, Hanul Vatra arată interesant de încercat. De asemenea, Rânca e stațiune turistică, plin de pensiuni și hoteluri, dar… mie locul acesta mi se pare total insipid, așa că nu pot să recomand ceva anume, dar sunt cazări și cu stele multe, se schiază, s-ar putea să vă placă.
În Târgu Jiu am încercat multe variante în cei 4 ani de muncă acolo. Dacă vreți ceva cu personalitate, alegeți Casa Danielescu, casa e senzațională, terasa de la mansardă numai bună de stat la un pahar de vorbă, bucătarul ne-a gătit fabulos, deși aveau fie botez, fie petrecere. Au ceva probleme cu instalațiile, nici micul dejun nu a fost remarcabil, Paula, ospătărița care ne-a servit a fost aur curat, și la recomandări, și la companie. Apoi aș alege Pensiunea Antique, unde se mănâncă binișor și este și ultracentral (vizavi de Poarta Sărutului), iar cazarea e faină. Lângă Târgu Jiu e interesant de încercat și Casa Cartianu (lângă Cula Cartianu), dar bucătăria nu a fost cine știe ce, deci mai curând pentru cazare. Tot în Târgu Jiu se mănâncă bine și în locațiile Anna (sunt mai multe – Anna 2000, Anna Junior etc.) sau cazare la Hotel Europa.
Sigur că nu am prins totul în acest articol, dar cred că poate fi un punct de plecare pentru o vacanță în zonă. Dacă aveți întrebări sau sugestii, comentariile vă stau la dispoziție. Oltenia de sub munte este o zonă generoasă, cu multe locuri atractive, cu mâncare bună și cu un vibe bun. Există locuri de cazare și masă pentru fiecare buzunar, vă invit să îi descoperiți poveștile și să vă creați propriile amintiri.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!