Eu prin media

Peter Gabriel

12/02/2014 Comments (1) Blog

Romanian Roots Revival 2014

Mi-e dragă muzica, e parte din viața mea în fiecare zi, fie din ipostaza de muzician, fie din cea de ascultător. Nu îmi imaginez cum ar arăta viața fără muzică, îmi cântă ceva în cap în permanență, iar în perioadele de pauză vocală, cel mai mult îmi lipsește fredonatul. Știu cât de greu e să faci o muzică de calitate în ziua de azi, sunt 1000 de motive pentru care îți vine să renunți, anulate însă de acei oameni care vin să te susțină, care îți apreciază eforturile, care îți iubesc muzica.

Romanian Roots Revival 2014De Romanian Roots Revival mi-a povestit prima oară Daniela Ștefan, spunându-mi că vrea să scrie, pe site-ul la care colaborăm, despre el. Și nu pentru că mi-ar fi cerut voie, ci era foarte încântată de proiect, ceea ce, în mod evident, m-a făcut și pe mine curios. Sunt șapte muzicieni din șapte țări diferite, provenind din zone culturale extrem de diferite, colaborează pentru a reinventa muzica tradițională românească, sau, aprofundând, sunetele tradiționale spațiului mioritic, fără nici o fărâmă de comercial.

Poate numele lor nu vă vor spune mare lucru Mehdi Aminian din Iran (ney), Monica Mădaș din România (voce), Mehmet Polat din Turcia (oud), Emmanuel Hovhannisyan din Armenia (duduk), Meg Hamilton din Marea Britanie (vioară) și Ruven Ruppik din Germania (percuţie). Ca om care a colaborat în proiectele sale cu destui instrumentiști, vă pot spune că doar niște muzicieni de finețe pot realiza un spectacol de la zero întâlnindu-se cu o săptămână înainte de prima reprezentație. Tematica Romanian Roots Revival 2014 are la bază sonoritățile tradiționale din zona Maramureșului, ritualurile de primăvară legate de Mărțișor și muzica Mariei Tănase.

Concertul din București are loc chiar de 1 martie, îl puteți considera un excelent Mărțișor. Celelalte spectacole au loc la Brașov (Filarmonica din Brașov, 25 februarie), Cluj-Napoca (Casa Studenților, 26 februarie) și Timișoara (Filarmonica Banatul, 27 februarie).

One Response to Romanian Roots Revival 2014

  1. […] de altă parte, anul trecut (parcă), am aflat de la Make de proiectul numit Romanian Roots Revival. Am ascultat, mi s-a părut […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *