
Toamna se numără bobocii, dar avem și multe meciuri internaționale de rugby la București. Romanian Wolves au jucat deja primele trei meciuri în Rugby Europe Supercup 2022, două chiar pe Arcul de Triumf. Rezultatele celor două meciuri – o victorie (cu RC Batumi acasă) și două înfrângeri (cu Tel-Aviv Heat acasă și în deplasare la Kutaisi, în Georgia, cu Black Lions) – îmi dau sentimente ușor contradictorii. Pe de-o parte, e bine că testăm jucători, mulți dintre ei tineri, câțiva străini ce pot deveni eligibili pentru România în următorii ani. Câteva prestații remarcabile – Alin Conachi cred că poate fi viitorul mijlocaș la grămadă al naționalei, De-An Akkerman (un sud-african de 24 de ani) solid ca fundaș cu Batumi la București și cu o cursă senzațională de 75 m până la eseu la Kutaisi (dar mai durează până poate fi selecționat), plus o prestație sclipitoare a lui Hinckley Vaovasa cu Batumi (ce versatilitate, ce offload-uri, un jucător excepțional).
Pe de altă parte, mai e un an până la Cupa Mondială și mă gândeam că ar fi util să dăm meciuri internaționale celor care sunt vizați să facă parte din lot pentru Franța 2023. Cred că toți jucătorii de la cele patru echipe mari (Steaua, Dinamo, Timișoara și Baia Mare) au jucat într-unul din cele trei meciuri, plus Ionuț Donici (Știința Petroșani), în meciul cu Tel-Aviv. În plus, de ce să nu recunoaștem că o calificare în semifinale (competiția are două grupe, primele două echipe merg în faza semifinalelor) poate aduce mai multă lume la stadion (performanța întotdeauna aduce oameni alături de sport).
Apropo de oameni la stadion, am fost duminică la etapa a 3-a a Campionatului Național de Rugby în 7. Cu excepția familiilor, arena a fost aproape goală. Oare iubitorii de rugby sunt vocali doar pe grupurile de facebook? Și pentru că am zis de rugby în 7, mă bucur tare că una din cele trei etape s-a ținut la Gura Humorului, e nevoie să ducem competiții cu impact în orașele mici. Pentru că ele sunt comunitățile care încă produc jucători tineri, iar competițiile pot apropia copiii de sport. Campioni au ieșit cei de la Universitatea Cluj, urmați de CSM Constanța și CSM Galați, felicitări tuturor!
Dacă plănuiați să ajungeți la Cupa Mondială din 2023 în Franța, vă anunț că nu prea mai există bilete de vânzare. Așa că doar o minune sau niște prieteni buni ne mai pot garanta că îi vom aplauda pe “Stejari” pe stadion în meciurile de la Bordeaux și Lille.
Mi se pare normal să vă spun și ce mai puteți vedea în această toamnă la București. Luna noiembrie este rezervată meciurilor test, toate echipele calificate la Mondiale se pregătesc intens și da, Chile și Uruguay sunt ambele calificate în Franța, iar Samoa, și ea calificată, e reprezentanta insulelor din Pacific, unde știm că se joacă un rugby spectaculos.
Este posibil ca în cele trei weekenduri din noiembrie să avem mai multe meciuri – naționalele din emisfera sudică să mai joace câte un meci suplimentar tot în Europa, pe stadioane neutre (găsiți aici lista completă a meciurilor test din toamnă).
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!