
Cariera științifică m-a învățat, printre altele, două aspecte importante: să pun întrebări și să merg la cei care se pricep. De aceea, când am început proiectul dedicat Vitaminei B12 alături de cei de la WÖRWAG Pharma (producător al suplimentului alimentar B12 Vital, disponibil în principalele lanțuri de farmacii din țară), mi-am propus ca prin articolele scrise să vin în sprijinul celor care folosesc sau ar trebui să folosească astfel de suplimente. Iar din reacțiile la primul articol (unul mai curând de popularizare a științei), am înțeles că o discuție cu un medic nutriționist ar fi foarte utilă, în special celor care adoptă o dietă vegană. Astfel că am luat-o la întrebări pe doamna doctor Irina Mateieș, de la clinica Amethyst din Cluj-Napoca cu privire la importanța acestui compus și despre modul în care trebuiesc adresate anumite problematici legate de el. OK, ca să fiu corect până la capăt, am profitat de faptul că e fină-mea și nu putea să îl refuze pe nașul în a face o faptă bună și a informa niște oameni.
1. Ce trebuie să știe cei care devin vegetarieni despre necesarul de vitamina B12?
În primul rând să știe că este necesară. Nu putem avea o dietă vegană (fără produse de origine animală de orice fel) corectă, pe termen lung, dacă nu suplimentăm vitamina B12. Dacă doar ce începem o dietă vegană, atunci corect este să determinăm întai nivelul de B12, înainte să ne apucăm să suplimentăm. Nu există o metodă de screening standard a vitaminei B12. Cel mai frecvent se determină nivelul plasmatic de B12, dar se pare că nu este neapărat cea mai bună metodă. Se pare că determinarea acidului metil-malonic din urină este de preferat. Dacă rezultatul analizei este bun, nu necesită suplimentare. Dacă se descoperă deficit, atunci începem suplimentarea.
Se poate să alegem un plan de suplimentare săptămânal sau unul zilnic, ambele sunt corecte, depinde cum credeți că vă aduceți aminte mai ușor.
2. Am citit tot felul de articole cum că sunt destule alimente din dieta bazată pe vegetale (non-dairy milks, cereals, spreads and nutritional yeast flakes) care conțin în mod natural necesarul de vitamina B12.
Există alimente din dieta vegană la care este adăugată vitamina B 12. Dacă mâncăm de 3 ori pe zi alimente la care s-a adăugat în jur de 25% din doza zilnică recomandată de B12, ar putea fi suficient. Dar întotdeauna, pentru a fi siguri, testarea nivelului de acid metil-malonic este necesară.
3. Dacă renunți la carne, cât timp țin rezervele de B12 din organism?
Rezervele de B12 pot să dureze până în jur de 3 ani. Dacă sunteți vegani de 3 ani sau mai mult, trebuie neapărat făcute analize pentru a vedea cum stați.
4. Un alt domn spune că deficiența de Vitamina B12 apare datorită problemelor de absorbție a compusului și nu modului de hrănire.
Cu siguranță, procesul de absorbție al vitaminei B12 este unul complex, care necesită buna funcționare a mai multor părți din tractul digestiv, dar asta nu schimbă faptul că avem nevoie de această vitamină. Nu înțeleg exact la ce folosește genul acesta de remarci.
5. Care e legătura între nivelul vitaminei B12 și homocisteină? De ce în cazul unor persoane cu dietă vegană, deși au un nivel normal de B12, apar probleme legate de activitatea enzimelor ce depind de concentrația B12?
În primul rând, nivelul de vitamină B12 nu ține doar de alimentație, ci și de absorbția la nivelul intestinal (poate fi afectată de unele boli), de prezența stomacului (absorbția per oral nu mai este eficientă în caz de gastrectomy), de buna funcționare a ficatului. De asemenea, poate fi influențată de unele medicamente. Vitamina B12 este un co-factor necesar pentru 2 căi metabolice: transformarea homocisteinei în metionină și transformarea acidului metil-malonic în succinil-coenzima A. Deci, dacă nu avem suficientă vitamina B12, nivelul de homocisteină și de acid metil-malonic va crește. Însă calea de transformare a homocisteinei în metionină nu depinde doar de vitamina B12, ci și de folați, vitamina B6 și alți compuși, prin urmare creșterea nivelului de homocisteină nu este specific deficienței de B12, motiv pentru care nu se folosește ca screening. În schimb, transformarea acidului metil-malonic în succinil-CoA depinde doar de vitamina B12, prin urmare poate fi folosit cu success pentru screening.
Și poate ar fi important de menționat că deficitul de B12 poate fi mascat de suplimentarea de acid folic.
6. Este relevant un test de sânge privind concentrația B12 în cazul veganilor? Ce analize sunt recomandate și cu ce periodicitate?
Așa cum am menționat deja, nu este un consens asupra metodei standard de determinare a vitaminei B12. În general, se preferă determinarea acidului metil-malonic. Dacă s-a detectat deficitul și s-a început suplimentarea, repetați analizele la 6 luni, ca să vedeți dacă suplimentarea a fost făcută cu success.
7. Mit sau realitate: Berea conține vitamina B12?
Vitamina B12 în natură se găsește doar legată de proteinele de origine animală. Și oricum nu aș recomanda nimănui să se apuce de băut bere, sau orice altă bautură alcoolică cu scopul de a-și asigura necesarul zilnic din vreun micronutrient.
8. Ce trebuie să facă o femeie însărcinată care adoptă o dietă vegană?
Să comunice acest lucru medicului ginecolog care o urmărește și medicului ei de familie, iar prin intermediul acestora să se asigure că are aportul necesar de vitamină B12, vitamină D3 și Omega 3, împreuna, bineînțeles, cu celelalte analize necesare pe perioada sarcinii și alăptării.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!