Berea, chimia si mediul inconjurator

Bloggerii si concurentii de la Ziua de Maine

17/11/2011 Comments (5) Blog

Agricultura romaneasca – intre oportunitati si metehne

În articolul anterior postat in seria Pentru concursul Reporter European (Regulamentul Campaniei il gasiti pe site-ul Comisiei Europene), realizat, ca si cel de fata in colaborare cu Raluca Chirculescu, am dezbatut în linii mari despre modul în care Romania a aplicat politicile agricole si în acelasi timp despre modul în care tarile europene reusesc sa atinga performante în agricultura prin modernizarea acesteia. Dar vina pentru esecurile din agricultura Romaniei nu vine doar din partea statului, ci si din partea proprietarilor de terenuri care nu vor sau nu stiu cum sa-si eficientizeze munca. Un exemplu in videoclipul de mai jos.

Din pacate, majoritatea întrepreprinzatorilor care practica sisteme eficiente în Romania sunt tot straini, care, stimulati de pretul mic al terenului fata de tarile vestice si de feritilitatea ridicata a solului, vin sa faca agricultura in Romania (click aici pentru a vedea un reportaj ProTV). Romanii se confrunta cu probleme în a îndeplini normele Uniunii Europene pentru a putea primi fonduri, cu piedici birocratice si legile contradictorii care nu fac decat sa îngreuneze drumul catre o agricultura profitabila.

Suntem una din putinele tari europene cu numar semnificativ de ferme însa foarte sarace. O solutie ar fi asocierea mai multor ferme însa pentru fermierii romani, productia si profitul fara procesatori ramane în stadiul de „vis vestic”. Poate vom reusi sa învatam de la fermierii europeni, sa minimizam din circuit procesatorii care maresc preturile si sa producem eficient.

Chiar daca majoritatea taranilor dispun de o suprafata agricola mica sau de un efectiv scazut de animale, cu un plan de afaceri bine pus la punct si o minima strategie de marketing, pot îndrepta atentia consumatorilor catre produsele traditionale si îndeparta de produsele procesate si tehnologizate caci cererea pe acest segment este într-o continua crestere. La momentul actual, aproximativ 40% din populatia Romaniei traieste în mediul rural, însa aportul lor în economia romaneasca este de doar 7% din PIB. Însa pe cat de ineficient este sistemul romanesc, pe atat de profitabila poate deveni agricultura daca vom învata cum sa o gestionam. Am ramas la stadiul în care taranul roman produce pentru a supravietui, pe cand taranul din vest reuseste sa produca profit. În Europa, sate intregi au realizat o cooperativizare si specializare pe un singur produs. În acest fel, se valorifica productia, iar cel mai important, nivelurile importurilor pentru acel produs scad semnificativ.

Nu doar strainii trebuie sa reprezinte investitorii din agricultura, iar într-o tara în care industria este aproape inexistenta, agricultura ne poate sustine economia. Iar pe fondul cresterii relativ rapide a populatiei mondiale (sa nu uitam ca suntem 7 miliarde, iar pana în anul 2050 se preconizeaza ca vom fi 9 miliarde de oameni pe glob), chiar ne poate transforma într-o putere economica. Cu conditia sa nu pierdem din nou startul, pariul sau oportunitatile care apar.

Sursa foto

5 Responses to Agricultura romaneasca – intre oportunitati si metehne

 1. camil says:

  imediat dupa 1990 – celebra lege 18 – orice aducea vag a „asociere”, aliere, comasare era, automat, echivalat (gresit) cu perioada de trista amintiri a CAP-urilor…de aici si reticenta taranilor pentru oricare alta forma mai eficienta de a lucra pamântul (împartit în 1001 de parcele si culturi diferite)

 2. make says:

  @Camil – ai dreptate, aplicarea legilor, fie ele si copiate cuvant cu cuvant dupa modele europene de succes, se face in cel mai pur stil romanesc. Oamenii s-au temut ca nici de data asta nu isi primesc pamantul. Iar dupa ani de zile, inca sunt conflicte si neintelegeri pe suprafete, pe titluri de proprietate, pe succesiuni dubioase.

 3. camil says:

  Stiu. iar dupa ce au primit înapoi pamântul s-au trezit ca nu pot sa-l munceasca. Si ne-am întors în evul mediu

 4. […] tineti minte sper articolele pentru campania Blogger European (aici si aici) legate de politicile agricole. Ei bine, sa nu credeti ca tema a disparut de la mine de pe blog. […]

 5. […] Marius Matache – Voluntariatul: de la hobby la necesitate. Citește pe blogul său personal seria de postări câștigătoare. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *