Proiecte finantate din fonduri europene si impactul asupra…mea

sv-3-mm

Barbatii, cadouri potrivite si descoperirea Americii. Cadouri care se...

29/08/2012 Comments (4) Blog

Va e dor de prima zi de scoala?

Nici nu stiu daca asta voiam sa va intreb. In definitiv, voi mai tineti minte cum era prima zi de scoala? Parca a trecut o vesnicie de atunci. Ei, parca…am terminat masterul de 10 ani…si totusi, lucrand acolo, in fiecare an, pe 1 octombrie, primim noi generatii de “boboci”. Parca sunt din ce in ce mai tineri (dilema din fiecare an). De fapt, suntem noi cu un an mai batrani in fiecare an. Uite ca m-am luat cu nostalgiile si povestesc de altele.

Prima zi de scoala mi-a ramas intiparita in minte de la gimnaziu (clasele I-VIII carevasazica). La liceu deja eram “barbati”, nu ne mai permiteam “sentimente” de genul “mi-a fost dor de colegi”. Ca de scoala nici nu se punea problema. Poate prin clasa a IX-a sa fi fost curiozitatea de a-ti cunoaste colegii, desi pe unii ii stiam deja, ca doar vorbim de Slobozia.

In gimnaziu avea insa alt farmec. In afara familiei, colegii de clasa erau universul apropiat, cei mai multi prieteni ii aveai din clasa, inca nu plecai “de capul tau” ca in liceu. Iar dupa 3 luni departe de ei aveai ce povesti. Iar povestile nu erau despre o noua culoare a parului (pe atunci fetele de gimnaziu nu se vopseau si nu isi faceau suvite), nici de vreun tatuaj sau vreun piercing. Erau povestile copilariei, cu drumuri la bunici, cu vacante la munte si la mare, cu boroboate mai mari sau mai mici si pe alocuri “cosmetizate”.

scoala

Din pacate, am putine poze din acele vremuri. Pe atunci, aparatele de fotografiat erau rara avis. Pozele se faceau “in mod organizat” – adica venea un fotograf profesionist, cu blitzul cu magneziu, care ne poza la rand, pe fiecare, aproape militareste. Sau o poza “cu clasa”, in care “tovarasa invatatoare” tipa la cate un coleg “Opran, nu sta cocosat!” sau aranja bentita unei colege. De exemplu, poza din stanga e facuta in clasa a 3-a sau a 4-a, pe treptele scolii nr. 2 din Slobozia. Multi dintre cei care ma citesc nici nu au prins vremurile “pionierilor”, asa ca nu vor intelege de ce avem toti cravate rosii la gat, pe langa uniformele obligatorii.

ScoalaAzi vremurile s-au schimbat. Fiecare parinte are pregatit, la inceperea anului scolar, o camera digitala, pentru a-si fotografia copilul. Pentru ca sunt amintiri inegalabile, care peste ani te fac sa rosesti de emotie. Emotia clipelor care nu se mai intorc, desi cu totii ne-am dori asta. Si daca vreti sa le imortalizati, asa cum spune o replica dintr-un film al adolescentei mele, intr-o “fotografie pentru vesnicie”, va invit sa mergeti la Foto Union, unde Cristi si Radu, cu sprijinul Prigat, continua campaniile publice de fotografii cu Portret de scolar. Veti pleca acasa cu fotografia A4 printata. Si daca mi-as gasi un costum care sa semene cu o uniforma, zau ca m-as duce, asa, de dorul zilelor in care nu aveam nici o grija.

Perioada este 1-8 septembrie 2012, intre orele 10:00-18:00, la studioul Foto Union din Strada Berzei, nr. 16, Bucuresti. Este necesara o programare prealabila (0762.293.966, Claudia).

Incepe scoala. E cel mai clar semn ca a venit toamna…

4 Responses to Va e dor de prima zi de scoala?

  1. Mirela says:

    Sunt off topic, dar nu esti primul de pe rândul 2, de jos în sus? 😀

  2. Make says:

    @Mirela ba da :))

  3. […] despre scoala (vezi aici), m-au napadit amintirile din perioada gimnaziului. Ma gandesc cu un pic de teama sa povestesc de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *