@Bogdan am promis că revin cu detalii după ce le obțin de la Apa Nova.
Multumim pentru dialog si pentru ocazia de a clarifica unele controverse. Planul pentru o a doua caseta nu a existat nici in contractul de concesiune incheiat intre Apa Nova Bucuresti si Primaria Capitalei (anul 2000, sub supravegherea Bancii Mondiale), nici in alte planuri ulterioare de dezvoltare a infrastructurii specifice.
Mai mult, o asemenea investitie (indiferent de cine ar fi fost facuta) nu se justifica, dat fiind faptul ca dupa imbunatatirea si curatarea casetei existente, de catre Apa Nova, aceasta a fost adusa la capacitatea proiectata. Inainte de curatare, capacitatea era de sub 50%. Lucrarile au fost incheiate in anul 2015, si au asigurat de atunci capacitatea necesara tranzitului apelor colectate din reteaua de canalizare a orasului, chiar la ploile istorice experimentate intre timp. Aceasta activitate a Apa Nova, alaturi de alte investitii si solutii, a scapat practic Bucurestiul de inundatii, chiar daca dimensionarea istorica a retelei de canalizare din anumite zone ale orasului conduce in continuare la acumulari de apa in cazul unor evenimente pluviale de mare intensitate. In aceste situatii, Apa Nova este nevoita sa intervina punctual, neexistand solutii viabile pentru re-dimensionarea retelei de canalizare centrala.
In alta ordine de idei, etapa finala de investitii la Statia de Epurare Glina este realizata de Primaria Capitalei, acest demers fiind din pacate intarziat de nenumaratele contestatii depuse la procedura de atribuire a contractului de lucrari.
Conform contractului de concesiune, investitiile in infrastructura orasului (care ramane in proprietatea statului) se pot realiza sau de catre Apa Nova (cu reflectare in structura tarifelor), sau de catre Primaria Capitalei (cu exceptia investitiilor asumate de Apa Nova – exemplu statia de productie Apa Potabila Crivina – realizata). Mentionam ca, desi pe intervalul 2000-2016, Apa Nova a investit aproximativ 400 milioane de Euro din surse proprii, tarifele percepute pentru servicii (costul total al unui metru cub de apa), raman la unul din cele mai mici nivele din tara (conform ANRSP).
@Iulian iata raspunsul de la Apa Nova pentru comentariul tau.
Pentru a putea face față tuturor provocarilor date de întreținerea și modernizarea unui sistem de canalizare cu o lungime de peste 2300km, proiectat si construit conform necesităților de acum cateva zeci de ani, ANCAB a dezvoltat un program de mentenanță preventivă menit a crește eficiența retelelor si a intervențiilor. Astfel, în funcție de caracteristicile diferitelor sectoare ale sistemului, acesta este inspectat periodic pentru a putea identifica, din timp, punctele cu probleme sau în care ar putea apărea probleme și, astfel, a le remedia înainte de a produce efecte neplăcute pentru bucureșteni. Vizitarea și curățarea, inclusiv decolmatarea periodică a tuturor gurilor de scurgere (aprox. 51.000) fac parte din acest program de mentenanță preventivă. Deoarece aici întâmpinăm probleme date inclusiv de folosirea incorectă a canalizării (aruncarea gunoaielor și substanțelor corozive) în ultima vreme am pus un accent crescut pe acțiunile de informare și educare a bucureștenilor.
Nu în ultimul rând, avem în implementare un sistem de patrule ce inspectează întreaga lungime a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare ale Bucureștiului pentru identificarea potențialelor avarii. Este vorba despre echipe ce inspectează peste 100 de km zilnic, prin intermediului unor autoutilitare dotate inclusiv cu camere video și echipamente de geolocalizare care ne semnalează locația exactă a punctelor nevralgice astfel încât să putem interveni la timp și să limităm neplăcerile cauzate locuitorilor Capitalei.
„Totuși, trebuie ținut cont că Bucureștiul are o retea de 2.300 de kilometri de canalizare, fapt ce, alături de factorii tehnici și mecanici, ploile și utilizarea defectuoasă a rețelei, face ca apariția avariilor să fie inevitabilă, la un moment dat” și că prin mentenanță preventivă „menținem rețeaua de canalizare în funcțiune și la parametri aproape de cei la care a fost proiectată”.
Pentru detalii suplimentare, se pot accesa cele 2 articole de mai jos:
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
5 Comments
Toate bune si frumoase, dar când au concesionat cei de la Apa Nova se angajau sa realizele a doua casetă colectoare sub Dâmbovița si stația de purificare ce a ajuns la un moment dat decor de film postnuclear iar acum se pare că e partial? funcțională. In conditiile In care debitul de colectare este la 50% din planificare si cam 30-35% din nevoia reală iar capacitatea de epurare este undeva la ????% cam unde ne situăm pe scara dezvoltării urbane? 50 ani lumină de bătrâna Europă?
@Bogdan promit sa intreb si revin cu detalii.