Sunt unul care merge mult prin Romania, iar anul asta poate mai mult ca oricand am batut drumurile patriei, cu albumul, cu proiecte de blogger sau datorita jobului. Mii si mii de km parcursi de la nord la sud si de la est la vest, la volanul diferitelor masini la care am avut acces, descoperind de fiecare data cate un drum prin Romania, mai umblat sau mai uitat de lume. Si le spun tuturor celor care isi fac concediile doar prin alte tari ca e pacat ca nu descopera locurile prea putin cautate de pe la noi, locuri unde nu e nici aglomeratie, nu sunt nici turisti zgomotosi si prost crescuti, iar istoria si locurile frumoase abunda. Si despre ele am scris pe acest blog ori de cate ori am avut ocazia. Astazi despre o vizita in Dobrogea, Cetatea Histria si imprejurimi.
Am spus si scris de multe ori (aici, aici) ca Dobrogea ascunde vestigii istorice cat pentru 1000 de cercetatori sa sape cate 3 vieti fiecare. Cetatile stau ascunse sub valuri de pamant pentru ca nimeni nu are banii si cheful sa le dezgroape, sa le restaureze si sa le intretina. Iar una din cele mai mari cetati din Dobrogea este Histria, pe care am reusit sa o vizitez pentru prima oara abia in acest an. Urmele locuirii in zona Histria merg undeva in paleoliticul mijlociu (120 000 a.Chr. – 35 000 a.Chr.) si superior (35 000 a.Chr. – 10 000 b.Chr.). Cetatea Histria urmareste modelul urban grec, ce include doua incinte distincte [1]:
Nu lipsesc nici baile romane, construite mai tarziu, cand cetatile grecesti de la Marea Neagra intra in sfera de influenta a Romei, iar mai tarziu Dobrogea in intregul sau este inclusa in Impreiul Roman. La intrarea in ansamblul cetatii Histria, exista si un muzeu continand diferite obiecte descoperite in interiorul cetatii si in zona. De asemenea, puteti afla mai multe informatii despre sapaturile efectuate aici (incepute in 1914 sub conducerea lui Vasile Parvan), dar si despre cetatile si siturile arheologice din Dobrogea. Tot la intrare gasiti si un restaurant, dar daca nu planuiti sa mancati peste, mai bine renuntati, sunt sanse mari sa nu aiba.
Daca mergeti la Histria (sunt circa 55 km de la Constanta, prin Navodari – Corbu – Sacele), va puteti abate putin pe la Vadu, noua Vama Veche. O plaja inca putin populata (ma intreb pentru cat timp), salbatica, cu doar o cherhana unde puteti manca (avantajele si dezavantajele sunt bine expuse aici). Pe drumul spre Vadu veti vedea Intreprinderea de Metale Rare Vadu (foto stanga), un proiect comunist ce avea ca scop extragerea titanului si zirconiului din nisipul grindului Chituc. Exista si varianta [2] cum ca acolo se extragea de fapt uraniu, dar autorii nu dezvaluie nici un fel de surse credibile. Inclin sa cred ca utilizarea acestor metale (Ti, Zr) in industria uraniului a dat nastere acestor legende.
De-a lungul drumului, ca pe intreg litoralul, veti observa niste “chestii” de beton. Daca v-ati intrebat ce e cu ele, va spun ca sunt cazemate din sistemul de aparare al litoralului romanesc din al 2-lea razboi mondial, iar baietii de la Aedificium au realizat un articol excelent documentat si cu poze de calitate [3], cu tipuri de buncare, ce armament includeau etc. Iar daca mergeti spre sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, mai ales in anii secetosi, puteti avea ocazia sa vedeti lacul Nuntasi secat intr-o proportie semnificativa, o imagine usor infricosatoare pentru un necunoscator (eu am vazut asta in cazul lacurilor de pe malul Prutului, in sectorul inferior – Pochina, Vlascuta).
Si daca tot sunteti in zona, din drumul Tulcea – Constanta, daca faceti dreapta spre Gura Dobrogei, puteti vizita Pestera Liliecilor (una din multele cu acest nume din Romania). Urcusul dureaza 10 minute, dar asigurati-va ca aveti la voi o lanterna, altfel nu veti putea intra. Drumul din Gura Dobrogei e pietruit, dar cu o masina inalta va puteti descurca cu usurinta. Eu am fost cu un Duster si nu a fost nevoie sa cuplez 4*4, trecand cu usurinta dealul spre Targusor.
In loc de incheiere, va doresc drum bun prin Romania. Aveti multe de vazut.
[1] Histria – Ghid ilustrat, 2009
[2] Fosta Întreprindere de Metale Rare, peste ruinele cetăţii medievale Karaharman link
[3] Buncare si cazemate germane la Vadu, Constanta link
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!